mandag 2. juli 2012

Dekkmarkering med frys

I dag har vi for første gang trent dekkmarkering med frys. Tidligere så har vi trent potemarkering så det var det Tequila  tillbydde hele tiden. Da ikke det hjalp tok hun pinnen og slengte den opp i luften......hehe :-)
For å få henne til å slutte med det satte jeg foten på pinnen og i ren frustrasjon så la hun seg ned, johooo!  KLIKK og belønn! Etter det gikk det som en lek:-)  Må jobbe med å fjerne foten, men inntil videre må det bli slik.
Vi startet innendørs på gulvteppe og jeg belønnet bare når hun dekket med pinnen mellom frambeina. Senere i en evt. konkuranse er det en fordel at hun dekkmarkerer foran den rette pinnen og ikke 10-20 cm ved siden. Så det er lurest og trene det inn RIKTIG fra start.

De første belønningene ble kastet litt ut på gulvet, slik at hun måtte reise seg for å hente dem.  Enten det var flaks eller at hun syntes det var behageligere og ligge på teppe eller at det var min posisjon som gjorde at hun kom og la seg foran pinnen igjen er ikke godt og si, men etter et par repitisjoner så forsto hun hva jeg ville og da var det greit og servere belønningen framfor henne på teppet og så flytte pinnen litt frem og tilbake slik at hun måtte flytte seg etter den.
Ved å drøye klikket et lite sekund så dyttet hun borti pinnen med snuten og da var det enkelt og forsterke det også.
Hun er jo kjapp som LYNET så timingen her er viktig, men ikke alltid like lett. Skal man få en skikkelig frysmarkering så må man drøye klikket et halvsekund om gangen slik at man virkelig forsterker FRYSEN og ikke at hun løfter hodet. Her er det om å gjøre og virkelig ha øynene med seg og være konsentrert om treningen. Vi kom et lite stykke på vei i dag, 3-4 sekunders frys må jeg si meg fornøyd med. Målet er 20 sekunder i første omgang....phuuu! Det virker som en evighet!

Videre  nå er det tre ting som er viktig. Flytte foten fra pinnen uten at hun tar den opp,flytte min posison BORT fra hunden,( vil jo ikke at hun skal bli avhengig av at jeg skal stå foran henne )og  generalisere denne adferden til alle miljøer. Det betyr masse trening ute.
I første omgang blir det bort fra teppet. Prøvde det i dag, men hun syntes ikke det var noe stas så vi tar det gradvis. Heldigvis har vi ikke noe hastverk på noe som helst...
Tequila er treningsvillig som bare det, og dette var noe hun virkelig likte....og mestret! Kjempeviktig å legge opp treningen slik at hunden ikke får gjort for mye feil, bruke gode godbiter og gi seg når det er som GØYEST for hunden. Det legger seg på hundens minnebilde, skaper læring og motivasjon.
Pauser i treningen der hunden får tenkt seg litt om er også lurt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar